776241192
 

Külföldi cég ÁFA regisztrációja Szlovákiában

Updated: Jan 1, 2020

Az a cég vagy személy, melynek székhelye vagy tartózkodási helye külföldön található, de bizonyos tevékenységek teljesítési helye Szlovákiában van – azaz, köteles az ÁFÁT megfizetni és nem alkalmazható a fordított adózás – köteles a tevékenység megkezdése előtt ÁFA regisztrációt igényelni, helyileg Pozsonyban, mint külföldi cég / személy.


Például, ha egy budapesti székhellyel rendelkező magyar cég boltot vagy raktárt létesít Szlovákiában vagy csak részt vesz egy kiállításon és innen értékesít, akkor a tevékenység megkezdése előtt köteles regisztrálni magát.

Ha a távolsági értékesítése meghaladja Szlovákia éves limitjét (35.000€) vagy a teljesítés helyeként Szlovákiát választja, szintén ÁFA regisztráció kötelezett. A regisztráció folyamata felhatalmazott képviseleten keresztül is lebonyolítható. A regisztráció 7 napon belül megtörténik és az adóhivatal biztosít egy ÁFA azonosítószámot SK4***.

Távolsági értékesítésről részletesebben itt olvashat.


Mi kell hozzá?

  • kérvény a regisztrációhoz – biztosítjuk;

  • eredeti cégkivonat vagy másolat hitelesített példánya;

  • cégkivonat hivatalos fordítása szlovák nyelvre – biztosítjuk;

  • nem kötelező, de mindenképpen javasolt egy képviselő, ill. kapcsolattartó szlovák címmel vagy székhellyel - ezt is biztosítjuk. Ha a meghatalmazás szlovák ill. cseh nyelvű, nem kell hitelesíteni, de ha más nyelven írodott, akkor szükséges a hiteles fordítás is.


Ha későbbiekben a külföldi személy áthelyezi székhelyét vagy telephelyet / fióktelepet létesít, új ÁFA regisztrációt kell igényelni, ill. a meglévőt módosítani.


E külföldi regisztráció előnye, hogy ha belföldön egy másik ÁFA regisztrált cégnek / személynek értékesít, akkor fordított adózás van érvényben, azaz nem kell ÁFÁT fizetnie. Például, ha egy magyar cég a szlovákiai raktárából vagy boltjából árut ad el egy szlovák ÁFA regisztrált cégnek, a magyar cég az SK4*** ÁFA számról átruházza az adókötelezettségét a szlovák SK2*** ÁFA számra – végül az ÁFA senkit nem „terhel”.


Mikor nem kötelező az ÁFA regisztráció?

Ha a megrendelő ÁFA regisztrált Szlovákiában, és alkalmazható a fordított adózás a külföldi ÁFA számról a megrendelő ÁFA számára:

  • áru / berendezés szállítása és telepítése Szlovákiában

  • építési munkák átadása Szlovákiában

  • szállítási szolgáltatások Szlovákiában

  • háromszögügylet teljesítése Szlovákiában

  • egyéb…


Cikkünkben a külföldi személyekre vonatkozó kötelezettségeket csak az ÁFA szempontjából ismertettük – ezen kívül még felléphet más adónemre való regisztrálás kötelezettsége, például társasági adó (jövedelemadó), ingatlanadó és egyéb. Felléphet olyan kombináció is, mikor Szlovákiában elég csak az ÁFA regisztráció és a TAO nem szükséges. Minden esetet individuálisan kell megvizsgálni.


Ha bármilyen egyéb kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk kérdése megválaszolásában és célja elérésében.