776241192 Tipy ako si vybrať účtovníka pre svoju firmu
top of page
Search

Tipy ako si vybrať účtovníka pre svoju firmu

Updated: Jan 1, 2020

Bez ohľadu na odvetvie, do ktorého spadá vaša firma, nemôžete podceňovať význam dobrého účtovníka. Môžete si zaobstarať účtovníka pre základné účtovnícke služby, účtovníka, ktorý má vzdelanie v účtovníctve pre zložitejšie účtovnícke a mzdové služby, alebo účtovného odborníka, ktorý vám môže pomôcť aj s daňovým plánovaním a tiež sa pripraviť na dane. Všetci títo ľudia vám môžu dať strategické rady do vášho podnikania.


Je vhodné vedieť - čo potrebujete

Predtým ako si vyberiete účtovníka, musíte najprv pochopiť druh práce, alebo povinností, ktoré má účtovník pre váš podnik zvládnuť. Ak potrebujete mesačné účtovné výkazy a účtovnícke služby, môžete si najať neautorizovaného účtovníka. Ak však chcete získať poradenstvo v oblasti daňového plánovania, pripraviť daňové priznania, alebo auditované účtovné výkazy, potrebujete špecializovaného odborníka.



Vyhľadávajte skúsenosti s malými podnikmi

Dávajte si pozor na veľké účtovnícke firmy. Potrebujete niekoho, kto pracuje aj s malými firmami, môže to byť dokonca bonus, ak účtovník pracuje s firmami vo vašom odvetví. Pri dlhodobej práci pre klientov z konkrétneho odvetvia sa niektorí účtovníci veľmi dobre zoznámia so súvisiacimi problémami. Ak účtovník jednal s niekoľkými klientmi, ako ste vy, môže vás dobre viesť pri prijímaní správnych finančných rozhodnutí pre rast vašej firmy.


Pýtajte si odporúčania

Jedným zo spôsobov, ako nájsť účtovníka pre svoju firmu, je opýtať sa známych podnikateľov z okolia, akých účtovníkov používajú. Nič nie je lepšie než odporučenie od vám známeho človeka. Opýtajte sa, ako sa mu pracuje s jeho účtovníkom a získajte predstavu o tom, koľko budete musieť za tieto služby zaplatiť pre vymedzený obsah prác.



Porovnajte poplatky

Niektorí účtovníci si účtujú mesačný poplatok, ktorý zahŕňa ich poplatok za zostavenie daňových priznaní a účtovnej závierky, zatiaľ čo iní si účtujú mesačne za účtovnícke služby a potom osobitne za daňové priznania a výkazy. Predtým ako si vyberiete spoločnosť(?), by ste si mali zistiť akým spôsobom účtujú. Nie každý účtovník, alebo účtovná firma si účtuje za svoje služby rovnaký poplatok.


Pýtajte sa na frekvenciu podávania správ

Je dôležité, aby ste vedeli, ako často budete dostávať účtovné výkazy, resp. reporty od svojho účtovníka. Medzi vami a vaším účtovníkom je nevyhnutná častá komunikácia, najmä ak rozvíjate svoju firmu. Mali by ste používať svojho účtovníka ako obchodného poradcu, nielen ako pomoc počas zdaňovacieho obdobia. Preto si vopred stanovte očakávania týkajúce sa frekvencie podávania správ a komunikácie a vyberte si účtovníka, ktorý spĺňa vaše požiadavky.


#10: Buďte vyberaví

Vo svojom tíme potrebujete profesionálneho účtovníka. Porozprávajte sa s najmenej tromi kandidátmi predtým ako si vyberiete svojho účtovníka. Musíte si vybrať účtovníka, ktorý je vhodný pre váš podnik. Ak ste si najali účtovníka, z ktorého nemáte pocit, že zapadá do vášho tímu, nájdite si iného. Aj keď to môže vyvolať krátkodobé nepohodlie, pre vaše podnikanie získate dlhodobé benefity. Potrebujete aktuálne finančné informácie, aby ste mohli robiť najlepšie obchodné rozhodnutia. Začína to profesionálnymi účtovnými službami.



Správna voľba účtovníka napomôže rastu vášho podniku

Účtovník je kľúčovým členom tímu vo vašej firme. Potrebujete niekoho skúseného, spoľahlivého a pripraveného byť tu pre vás vždy, keď ho budete potrebovať. Bude nielen riadiť účtovné úlohy, ale tiež ponúkať praktické obchodné poradenstvo na podporu vášho obchodného plánovania a rastu. Ak si vyberiete účtovníka na základe týchto tipov, znížite riziko, že pre svoju spoločnosť si zvolíte nesprávne.


bottom of page