776241192
 

E-shop – webáruház, azaz internetes árukereskedelem avagy távolsági értékesítés

Updated: Jan 1, 2020

Napjainkban eléggé elterjedt az interneten való vásárlás, mert egyszerűbb, non-stop elérhető, gyors üzletkötés, időmegtakarítás és sok egyéb pozitív tulajdonság jellemzi. Ugyancsak egyszerűbb az üzemeltetőnek is, mivel nem kell boltot fenntartania, tehát jelentősen alacsonyabb a rezsi költség, jóval kevesebb munkavállalót kell foglalkoztatnia, az árusítást nem a nyitvatartáshoz kell igazítania, stb. E műfaj adózási feltételei különösen függenek a megrendelő (vevő) pozíciójától. Ha Szlovákián belül árusítunk, akkor (általában) az ÁFÁ-t bevallani és megfizetni nekünk kell, attól függetlenül, hogy a vevő magánszemély vagy vállalkozó, ill. adóalanynak tudható-e…

Távolsági értékesítésről (zásielkový predaj) akkor beszélünk, ha:

  1. az áru egyik tagállamból másikba jut el és az áru átvétele egy másik államban történik,

  2. az áru kiszállítását az eladó maga, vagy más személy megbízásából végzi (pl. posta, UPS, DHL…),

  3. a vevő vagy magánszemély vagy vállalkozó, de nem adóalany, vagyis nem ÁFA regisztrált.

A fent említett esetekben az árut az eladónak kell megadóznia, mégpedig ott, ahol a szállítás kezdődik. Tehát, ha egy Magyarországon tartózkodó személy Szlovákiából vásárol és az áru Szlovákiából van Magyarországra szállítva, akkor az ÁFÁ-t Szlovákiában kell befizetni. Minden egyes ország saját limittel rendelkezik, amit, ha az eladó átlép, helyesebben mondva az áru értéke, akkor az árut már a vevő országában kell megadózni. Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Olaszország… esetén ez 35.000 €, Németország, Hollandia, Luxemburg esetén ez 100.000 €. Ezek a limitek pontosan egy naptári évre vonatkoznak.Van egy lehetőség, miszerint az eladó megválaszthatja, hol fogja az árut megadózni. Az adózás helyének megválasztásához lehetőséget kap, még mielőtt elérné a bizonyos limitet és így két teljes naptári évre „biztosítva” lesz. Igazán érdemes elgondolkodni a két opción és mérlegelni, hogy az ÁFA befizetését mely országban tudnánk a költséghatékonyabban kivitelezni.


Ezt a lehetőséget szeretnénk egy nem mindennapi példán felvázolni:

Egy külföldi személy társtulajdonos lesz egy szlovákiai ÁFA-regisztrált cégben. Ez a cég különböző ruhaneműket értékesít internetes weboldaluk segítségével az egész EU-n belül. Legtöbb vásárlója Szlovákiából és Magyarországról van. Az árut főként az EU-ból, nagykereskedőktől vásárolja. Az ÁFA őt nem terheli, mivel minden megrendeléséből teljes mértékben visszaigényli. Némely árut Magyországon szerez be és az eladásig ott is tárolja. Mivel az áru nem hagyja el Magyarország területét a tovább terjesztésig, ezért a vételárból nem tudja rögtön az ÁFÁ-t visszaigényelni. Ezt a későbbiekben a „VAT refund” rendszeren keresztül megteszi. Eladáskor a következő lehetőségek merülnek fel:


  • értékesítes Magyarországon a szlovákiai készletből - vevő nem ÁFA-regisztrált - ha teljesülnek a távolsági értékesítes feltételei, akkor amíg nem éri el Magyarország éves limitjét, addig Szlovákiában fizetheti a 20 %-os ÁFÁ-t.

  • értékesítes Magyarországon a szlovákiai készletből - vevő ÁFA-regisztrált - ha teljesülnek a Közösségen belüli értékesítés feltételei, akkor az adóterhet a vevő viseli, de ha a vevő jogosult adólevonásra, akkor az eredmény 0 %-os teher.

  • értékesítés Magyarországon a magyarországi készletből – ilyen esetben a magyarországi előírások alapján kell eljárni, azaz ÁFA-regisztrációt igényelni, és Magyországon az áruból 27 %-os ÁFÁ-t fizetni.

  • értékesítés Szlovákiában a magyarországi készletből – vevő ÁFA-regisztrált – ismét a magyarországi előírások alapján kell eljárni, és ha minden feltételt teljesít, akkor a Közösségen belüli értékesítés szabályai alapján jár el, vagyis az adóteher a vevőt terheli, kivéve ha jogosult adólevonásra.

  • értékesítés Szlovákiában a magyarországi készletből – vevő nem ÁFA-regisztrált – ha a távolsági értékesítés minden feljebb említett feltételét teljesíti, megválaszthatja az ÁFA befizetés helyét. Mivel a ruházatra Magyarországon az ÁFA 27 % és Szlovákiában csak 20 %, ez továbbá már nem is kérdéses. Ha Szlovákiát választja, még két következő naptári évig 20 %-kal értékesíthet, de jelen esetben, ha a későbbiekben átlepi Szlovákia limitjét, utána az ÁFA kötelezően lesz 20 %.


Cikkünkkel arra szeretnénk rámutatni, hogy érdemes előre tájékozódni az egyes előírásokról, mivel minimális stratégiai változtatással is rengeteg pénzt spórolhatunk. Persze, a fentiekben nem volt lehetőségünk minden részletet és lehetőséget felvázolni, mivel egyéb információkat is figyelembe kell venni.


Ezért, ha bármilyen egyéb kérdése, aggálya merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk kérdése megválaszolásában és célja elérésében. Szolgáltatások esetén, a fentiek nem alkalmazhatóak teljes mértékben.